The Hive Mind Newsletter

Doza ta săptămânală de strategii și idei pentru creștere exponențială

Ioana Mircea

#25 - Scopul tău NU este eliminarea completă a procrastinarii

July 17, 20245 min read

Hello 🐝 ,

În ediția de azi a newsletter-ului The Hive Mind îți împărtășesc cele 7 motive pentru care să nu faci un scop în sine din eliminarea procrastinării:

#1 Dezvolți un mod de gândire de tipul alb - negru.

#2 Intri într-o spirală a rușinii.

#3 Nu stai în rolul de persoană productivă, care acționează strategic.

#4 Nu măsori progresul pe care l-ai făcut ca să nu mai amâni.

#5 Te concentrezi pe cum să nu mai amâni, în loc să te focusezi pe cum să acționezi.

#6 Nu ai compasiune față de tine însuți atunci când totuși se întâmplă să procrastinezi.

#7 Eliminarea procrastinării NU este necesară pentru a-ți atinge obiectivele.


Context

M-ați auzit adesea vorbind despre amânare și vreau să cadrăm de la început că nu este o problemă. Procrastinarea nu este o problemă. Să amâni ține de natura umană. Este un semn că creierul tău funcționează așa cum ar trebui.

Atunci când amâni creierul tău face ceea ce trebuie să facă, adică să caute plăcerea și să evite durerea, să fie eficient, să-și conserve energia și să fie pregătit în caz că apare vreun pericol. Deși nu îți place să amâni creierul tău are tendința să caute calea minimei rezistențe și vrea doar să facă ceea ce este ușor. Chiar dacă la nivel rațional înțelegi că procrastinarea nu ajută, amâni în continuare pentru că așa funcționează creierul tău.

Tendința ta este să vezi doar minusurile procrastinării și să scapi din vedere beneficiile ascunse ale procrastinării. Toate cadourile pe care amânarea ți le face, fie că vorbim de evitarea rușinii, a vinovăției sau a stresului, fie că vorbim de confort, de senzația de control și realizarea acelor sarcini care îți plac mai mult, toate intră în categoria de beneficii ascunse.


Framework

Dacă nu este necesar să reducem la zero procrastinarea ca să ne atingem obiectivele, atunci de ce ne-am concentra asupra ei? Din munca cu clienții mei am observat că ne setăm acest obiectiv, de a elimina complet procrastinarea ca să avem o scuză să ne criticăm și să ne biciuim pentru asta, să-i permitem criticului interior să-și facă de cap.

Astfel repeți ciclul amânării prin a face acele lucruri care nu sunt esențiale pentru activitatea sau afacerea ta și deja ești în urmă cu ceea ce ți-ai propus să faci pentru săptămâna asta. Așa că vei aștepta până luni, ca să începi ca un adevărat perfecționist, cu toate rățuștele aliniate.

Aici sunt cele 7 motive pentru care să NU faci un scop în sine din eliminarea procrastinării:

#1 Dezvolți un mod de gândire de tipul alb - negru. Atunci când gândești așa pui presiune pe tine, fie să fii mega-productiv și să nu mai amâni deloc, fie să lenevești și să amâni tot, până când se creează momentul sau condițiile perfecte ca să începi, fie de mâine, fie de luni, fie de luna viitoare, etc.

#2 Intri într-o spirală a rușinii. Pentru că ai tendința de a oscila între extremele de mai sus, criticul tău interior este foarte puternic. Practic procrastinarea este o strategie de a evita rușinea proiectată în caz de eșec, de critică, de judecată și atunci mai bine procrastinezi, decât să simți rușinea.

#3 Nu stai în rolul de persoană productivă, care acționează strategic. Din cauza faptului că te percepi, la nivel de identitate, ca un procrastinator, continui să îți spui povești despre tine care te mențin acolo. De exemplu îți spui: 'eu sunt genul de om care lasă totul pe ultimul moment' sau 'eu sunt tipul de persoană care preferă să refacă tot proiectul dacă ceva nu iese cum vreau eu' și ajungi să-ți îndeplinești auto-profeția.

#4 Nu măsori progresul pe care l-ai făcut ca să nu mai amâni. Poate ai lucrat pe identificarea tiparului tău de amânare, poate ai lucrat cu fricile tale și cu dizolvarea momentelor de rușine, poate ai aplicat sfaturi de productivitate, dar în continuare nu observi cât de mult ai avansat și cu cât s-a redus procentul de procrastinare.

#5 Te concentrezi pe cum să nu mai amâni, în loc să te focusezi pe cum să acționezi. ‘Where attention goes, energy flows’ se aplică și în contextul ăsta. Dacă tu îți pui atenția pe cum să nu mai amâni, te de-focusezi de pe obiectivele și rezultatele pe care vrei să le obții.

#6 Nu ai compasiune față de tine însuți atunci când totuși se întâmplă să procrastinezi. Așa cum spuneam în introducere stă în natura umană să procrastinăm. Dacă te tratezi cu compasiune nu înseamnă ca aprobi comportamentul sau că asta te va face să îl repeți mai des, ci efectiv creează spațiu ca să-ți dai voie să te accepți așa cum ești, și cu lumină, și cu umbre.

#7 Eliminarea procrastinării NU este necesară pentru a-ți atinge obiectivele. Poți în continuare să-ți atingi obiectivele și dacă procrastinezi din când în când. Practic nu ai nevoie să fii atent la cum funcționează mașina atunci când vrei să ajungi la destinație.


Gânduri de final

Acestea sunt cele 7 motive pentru care nu e necesar să faci un scop în sine din eliminarea procrastinării. Nu este nevoie să elimini complet procrastinarea ca să-ți atingi obiectivele. Atunci când ieși din mentalitatea de tipul totul sau nimic, ieși și din spirala rușinii.

Ceea ce va face loc pentru consolidarea rolului de persoană eficientă și productivă și îți va permite să vezi progresele pe care reușești să le faci în munca ta. Astfel încât să poți să-ți canalizezi resursele pe acele acțiuni, rezultate și obiective pe care vrei să le atingi.

Dacă vrei să afli mai multe despre motivele pentru care procrastinezi te invit să răspunzi la întrebările din The Procrastination Quiz.

Back to Blog