The Hive Mind Newsletter

Doza ta săptămânală de strategii și idei pentru creștere exponențială

Ioana Mircea

#24 - Redu la tăcere criticul interior ca să poți să-ți expui munca

July 10, 20244 min read

Hello 🐝 ,

În ediția de azi a newsletter-ului The Hive Mind explorez modul în care poți reduce la tăcere criticul interior prelucrând frica de expunere care te blochează în tipare de procrastinare.

Și îți propun un framework în 4 pași prin care poți să dizolvi frica singur.


Context

Am abordat în ediția trecută modurile subtile în care frica de judecată și respingere îți afecteză nivelul de merit și modul în care îți desfășori activitatea. Cum frica de ‘ce-o să zică lumea…’ te ține la același nivel în munca și în afacerea ta, perpetuează tipare de amânare și amplifică spirala gândurilor negative care te duc în emoții joase de vină și rușine.

Dar pe lângă frica de gura lumii, fiecare dintre noi am dezvoltat o voce critică interioară, pe care o auzi în cap ori de câte ori ieșim din standardele proprii sau din cele preluate de la persoanele investite cu autoritate.

Un critic interior care te face să depui toate eforturile din lume ca să fii perfect, să faci pe placul celorlalți, să te compari constant cu ceilalți și să setezi ștacheta tot mai sus, să analizezi mai mult decât să acționezi și să gândești fiecare mișcare de ‘n’ ori și care te face să te simți ca un impostor atunci când ai succes.

Practic o mare parte a criticii de sine se reduce la stabilirea unor obiective nealiniate cu valorile personale și a așteptărilor nerealiste, care merg împotriva a ceea ce dorim cu adevărat să realizăm și să devenim.

Atunci când vocea criticului interior e mai puternică decât vocea intuiției, ne îndepărtăm de la misiunea noastră, perpetuăm gânduri negative și rămânem polarizați cu privire la ceea ce avem de făcut. Asta se traduce în stări emoționale de frică, vină și rușine.


Framework

În munca cu clienții mei am identificat acest critic interior puternic care cel mai adesea te blochează în frica de expunere. În mediul actual al economiei digitale, când din ce în ce mai mulți specialiști aleg să fie vizibili în Social Media, depășirea acestei frici și reducerea la tăcere a criticului interior devine esențială.

Critica de sine este protectoare. Preferi să fii tu cel care se critică decât să intri în gura lumii și să fii criticat de ceilalți. Atunci când ești tu cel care se critică, știi doar tu asta și asta îți dă sentimentul că ești în control.

De fapt, ce te blochează nu sunt frica de expunere sau cea de a fi criticat de alții, ci este frica de a rămâne cu sentimentele de rușine și vinovăție pe care proiectezi că vor urma.

Așa că nu te expui, amâni să faci postarea aia sau să lansezi produsul tău online. Fie prin atenție exagerată asupra detaliilor, fie prin supra-aglomerare de sarcini, fie prin nevoia de a mai studia ceva, fie prin supra-analiză și proiecții negative.

Din păcate, autocritica nu te protejează de ceea ce încerci să eviți. Atunci când nu dai drumul muncii tale și nu-ți dai voie să fii văzut, te simți rușinat că nu te prezinți așa cum știi că ai putea fi și te simți neputincios ca să schimbi rezultatele pe care le obții.

Având în vedere faptul că parcurgi un drum necartografiat încă, fricile o să fie parte integrantă din călătorie. Și aș vrea să înțelegi că frica este un produs secundar al fanteziei.

Ori de câte ori observi frica și stările fizice asociate, identifică fantezia din spate, scenariul ideal, cel mai bun rezultat pe care l-ai obține atunci când ai atinge obiectivul. Și echilibrează-l în percepție, observând care sunt minusurile și dezavantajele pe care le-ai avea, dacă s-ar adeveri scenariul ideal, proiecția.

Vin în sprijinul tău cu un framework pe care îl poți folosi ca să echilibrezi percepțiile asupra fricii singur. Este un proces în 4 pași pe care îl poți parcurge atunci când identifici o frică și vrei să dizolvi percepția polarizată, adică atunci când vezi doar negativul fricii sau doar pozitivul fanteziei.

dizolva frica


Gânduri de final

Așteptarea ca autocritica să dispară nu este o strategie eficientă. Creierul tău este programat să te mențină în siguranță și va continua să-i permită criticului interior să te critice pentru că a funcționat atât de bine în trecut.

La un moment dat, vocea acestui critic interior nu va mai fi atât de puternică. Fă spațiu pentru fricile tale și prelucrează-le conform framework-ului de mai sus. Dă-ți voie să fii vizibil, să te expui pe tine și munca ta și nu mai aștepta momentul perfect. În schimb, așteaptă-te să te simți inconfortabil, vulnerabil și inadecvat. Și astfel să lărgești tot mai mult zona de confort.

Dacă vrei să mergi și mai în profunzime și să lucrezi cu fricile tale descarcă ebook-ul Dizolvă Frica de eșec folosind Legile Universale unde te ghidez pas cu pas cum să dizolvi frica.

Back to Blog