The Hive Mind Newsletter

Doza ta săptămânală de strategii și idei pentru creștere exponențială

Ioana Mircea

 #31 - Depășește sindromul impostorului și transformă îndoiala de sine în încredere de acțiune

August 28, 20245 min read

Hello 🐝 ,

În ediția de azi a newsletter-ului The Hive Mind te ajut să descoperi ce este sindromul impostorului, cum îl recunoști, care sunt cauzele și ce să faci dacă te regăsești în tiparul îngrijoratului.

Îți propun o soluție simplă pe care o poți aplica imediat ori de câte ori te sabotează sindromul impostorului.


Context

Zilele trecute am făcut o trecere în revistă a greșelilor pe care le-am făcut ca antreprenor și lecțiile pe care le-am învățat ‘the hard way’. Și una dintre greșeli e legată de faptul că am amânat foarte mult timp să lansez programul meu semnătură MindShift Mastery (urmează să lansez ediția a 3-a în toamnă).

Mi-am pus mintea, inima și sufletul în toate cursurile mele. Le-am umplut de informații, doar ca să realizez ulterior că a fost o mișcare neinspirată.

Sindromul impostorului m-a lovit puternic. Deși meseria mea de bază este de cadru didactic și am predat cursuri de Business Communication timp de 6 ani la Facultatea de Inginerie a Universității Lucian Blaga din Sibiu, m-am frământat cu tot felul de întrebări:

  • Cine sunt eu ca să predau asta?

  • Este conținutul meu suficient de bun?

  • Chiar va cumpăra cineva cursurile mele?

Dar am reușit să ies din bucla asta a neîncrederii și a procrastinării. Cum?

Am înțeles că oamenii nu cumpără cursuri doar pentru informații (internetul abundă de informații gratuite). Ei cumpără cursurile pentru că sunt convinși că pot obține rezultatele pe care le promiți, dacă urmează procesul tău și beneficiază de sprijinul tău în implementare.

Din experiența mea sindromul impostorului caracterizează tiparul de îngrijorat și este o umbrelă care maschează frica de a nu fi / a nu ști suficient.

Sindromul impostorului ➡️ Tipar îngrijorat ➡️ Frica de a NU FI / NU ȘTI suficient


Framework

Sindromul impostorului este acel sentiment enervant că, indiferent de câte diplome, experiență sau realizări ai, tu doar te prefaci, pentru că nu ești atât de bun pe cât cred alții și vei fi descoperit în curând.

Această ‘afecțiune’ nu face discriminări, poate afecta deopotrivă directori de top, artiști talentați, proaspăt absolvenți și antreprenori de succes. Firul comun este neîncrederea în sine și teama de a fi dezvăluit ca un ‘impostor’, în ciuda dovezilor clare de competență și a abilităților tale.

Iată 5 semne care îți arată că ești afectat de sindromul impostorului:

  • vocea criticului interior este foarte puternică și îți minimizează constant realizările, punându-le pe seama norocului, a momentului potrivit sau a înșelării celorlalți.

  • frica de a nu ști suficient te transformă într-un hârciog de informații, îți omoară creativitatea și crează un dezechilibru între informațiile care intră și care ies.

  • procrastinare prin învățare, cauți siguranța oferită de confortul studentului perpetuu, cu și mai mult timp petrecut pregătindu-te pentru a te simți pregătit și nu-ți expui munca.

  • intri în paralizie decizională (analysis-paralysis) pentru că supra-analizezi deciziile, rulezi scenarii de tipul ‘ce-o să fie dacă…’, amâni să iei decizii și ratezi oportunitățile de creștere personală, profesională sau a afacerii tale.

  • te blochezi în gândire excesivă (overthinking), întorci problemele pe toate fețele ceea ce îți ocupă spațiul mental și adeseori te simți copleșit sau poate chiar în burnout.

Cauzele pentru care sindromul impostorului te blochează în inacțiune:

  1. ai primit prea multă provocare: de-a lungul timpului ai fost criticat tu sau munca ta și acest lucru te-a afectat încât acum vrei să eviți cu orice preț să mai simți durerea respectivă.

  2. ai primit prea mult suport: de-a lungul timpului te-ai sprijinit pe ceilalți ca să obții rezultate și percepi ca rezultatele tale se datorează lor, de aceea ești atașat de a primi apreciere și aprobare.

  3. te-ai subordonat și ți-ai cedat puterea personală celor pe care i-ai admirat și i-ai pus pe un piedestal și acum ei reprezintă tavanul de cristal pe care nu vrei / nu ști cum să-l depășești.


Sindromul impostorului apare mai ales atunci când ești prea mândru sau prea umil pentru a recunoaște că ceea ce vezi în alții există și în tine. Și vei avea tendința să încerci să pari altceva decât ceea ce ești, să proiectezi o imagine despre tine care e doar pozitivă și să îți consumi energia încercând să aperi proiecția respectivă.

Soluția? Ai nevoie să-ți amintești de potențialul tău fără limite, pentru că nu îți asumi puterea ta reală, ci doar cea pe care o observi și o recunoști. Îmi place tare mult citatul lui Henry Ford ‘și dacă tu crezi că poți, și dacă tu crezi că nu poți, ai dreptate’ pe care eu îl completez cu: Cerul nu este limita. Mintea ta este. Adică potențialul tău este pe atât de mare e cât îți permite flexibilitatea minții tale.

Așadar îți recomand să lucrezi cu mintea ta, să echilibrezi percepțiile de admirație față de mentori și alte persoane din viața ta și să le aduci în echilibru, în acceptare, iubire și recunoștință.

Data viitoare când simți ca sindromul impostorului te blochează în aceleași acțiuni repetitive și în tiparul îngrijoratului, iată un truc simplu ca să ripostezi. Este vorba de Yet Mindset despre care am citit într-un newsletter al lui Sahil Bloom.

Este vorba de o recadrare mentală pe care să o faci atunci când vrei să faci ceva dar apare îndoiala de sine, neîncrederea și anxietate: adaugi cuvântul ‘încă’ la propoziția respectivă.

  • Nu sunt suficient de bun → Nu sunt suficient de bun… încă.

  • Nu am suficiente cunoștințe → Nu am suficiente cunoștințe… încă.

  • Nu am încredere să încep → Nu am încredere să încep… încă.

  • Nu am resursele necesare → Nu am resursele necesare… încă.

  • Nu am o audiență construită → Nu am o audiență construită… încă.

Astfel ‘încă’ devine un cuvânt care îți reamintește că poți realiza orice îți propui. Te face să devii conștient de potențialul tău, de faptul că poți realiza ceea ce știi că ești capabil să faci și îți flexibilizeză mintea.


Gânduri de final

Faptul că citești aceste rânduri îmi spune că nu ai de gând să lași sindromul impostorului să te saboteze în continuare. Amintește-ți că Roma nu a fost construită într-o zi, iar îndoiala de sine nu va dispărea peste noapte. Este vorba de progres, nu de perfecțiune.

Fă recadrarea mentală de mai sus ori de câte ori vocea critică din capul tău vrea să te minimizeze.

Dacă vrei să lucrezi în profunzime cu tiparele de procrastinare hai în grupul de Facebook - Creștere Exponențială cu Legile Universale, unde voi aborda săptămânal câte un tipar în cadrul seminariilor live din seria Retrain Your Brain.

Back to Blog