The Hive Mind Newsletter

Doza ta săptămânală de strategii și idei pentru creștere exponențială

Ioana Mircea

#30 - 🪞Transformă comparația cu ceilalți în superputerea ta

August 21, 20245 min read

Hello 🐝 ,

În ediția de azi a newsletter-ului The Hive Mind te ajut să descoperi ce se află la baza comparației cu alții și cum îți cedezi puterea personală ori de câte ori te compari cu ceilalți, atunci când ai o gândire conformistă, încerci să ‘fit-in’ și te regăsești în tiparul optimistului.

Îți propun 4 pași pe care să-i aplici ca să ieși din capcana comparației cu ceilalți și să transformi comparația în superputerea ta.


Context

Oamenii sunt animale sociale care au evoluat de-a lungul timpului pentru că au trăit în grupuri și prin urmare, comparația cu ceilalți se bazează pe nevoia de acceptare, apreciere și apartenență.

La nivel de societate cultura noastră apreciază niște calități și setează anumite standarde, necesare organizării sociale. Atunci când ne comparăm, evaluăm cum ne situăm față de ceilalți în ceea ce credem că este important și valoros pentru ei sau pentru noi. În mod inerent, nu vrei să fii sau să faci mai puțin decât alții, vrei să te integrezi și te conformezi normelor social acceptate.

Acesta este un impuls evolutiv care a ghidat comportamentul strămoșilor noștri timp de milioane de ani și nu este de mirare că este foarte greu de suprimat. Iar evoluția tehnologică, a internetului și a rețelelor de social media au amplificat reperele și modurile în care ne comparăm cu ceilalți.

Gradul tău de nemulțumire provine din compararea situației tale actuale cu o fantezie, cu proiecții și așteptări nerealiste. Atunci când schimbi modul în care privești lucrurile, lucrurile pe care le privești se schimbă.

Gândire de tipul fit-in ➡️ Tipar optimist ➡️ Frica de judecată &respingere


Framework

Studiile arată că 7 din 10 oameni își folosesc telefonul în primele 10 minute de la trezire și o persoană petrece în medie aproape 7 ore uitându-se la un ecran în fiecare zi (conform DataReportal). O mare parte din aceste ore sunt petrecute pe rețele de socializare unde ai ocazia să vezi ce fac oamenii de vârsta ta, cunoscuți, colegi, prieteni și vedete.

Navingând pe rețele observi cât de realizați sunt alți oameni. Scrollezi și vezi că o persoană are un corp de invidiat și că aleargă la maraton, altcineva merge în vacanță și postează poze fericite de familie, altcineva postează reușitele copilului, altcineva reușitele profesionale, o promovare sau o recunoaștere socială, altcineva postează diplome și cursuri absolvite, altcineva postează rezultatele financiare și achiziția unei case sau mașini și altcineva postează despre retreat-urile spirituale din locații exotice.

Și vei avea tendința să creezi un portret robot al unui om de succes care înglobează toate aceste rezultate, calități și trăsături și să te compari cu el. Doar că această persoană nu există în realitate, este o fabricație a imaginației tale și o proiecție polarizată pe pozitiv.

Vezi doar vârful iceberg-ului și pierzi din vedere eforturile, durerea, investiția de resurse (timp, bani, energie și atenție) și sacrificiile pe care fiecare persoană a fost nevoită să le facă pentru a obține acele rezultate.

Te vei compara cu acest portret robot și te vei minimiza că nu ai rezultate similare, deși tu ai alte valori, alte obiective și ți-ai dorit alte rezultate. Admirația față de alții o să te facă, gelos, invidios, anxios și stresat și o să-ți scadă stima de sine. Te vei subordona, îți vei ceda puterea personală și vei avea tendința să trăiești în valorile lor.

Dacă din contră te vei maximiza și vei considera că rezultatele tale sunt superioare celor cu care te compari vei avea așteptarea ca ceilalti să trăiască în valorile tale. Disprețul față de alții o să te facă să te simți mai norocos, relaxat, calm și o să-ți crească stima de sine.

Dacă ți-aș spune că există o cale mai bună? O modalitate prin care să nu te pui pe tine sau ceilalți pe piedestal sau în groapă, ci să-i vezi la același nivel cu tine. Să-i vezi echidistant, cu plusuri și cu minusuri, să-i cobori de pe piedestal sau să-i scoți din groapă prin acceptare, iubire și recunoștință.

Să vezi că ceea ce admiri sau disprețuiești la ei, există și în tine. Și astfel să vezi momentele și formele în care și tu ai manifestat ceea ce admiri sau disprețuiești, să integrezi lumina și umbra și să îți asumi pe deplin dualitatea aceasta. Și să te concentrezi la propriul tău joc și nu la jocurile celorlalți.


Îți propun 4 pași pe care să-i aplici ca să ieși din capcana comparației cu ceilalți:

1. Pasul 1 - Cunoaște-ți valorile personale și acționează în acord cu ele.

2. Pasul 2 - Identifică acele lucruri pe care le admiri la ceilalți atunci când te compari cu ei. Caută momente specifice în care ai demonstrat trăsătura, acțiunea sau inacțiunea admirată (minim 15 momente pentru fiecare).

3. Pasul 3 - Identifică acele lucruri pe care le disprețuiești la ceilalți atunci când te compari cu ei. Caută momente specifice în care ai demonstrat trăsătura, acțiunea sau inacțiunea disprețuită (minim 15 momente pentru fiecare).

4. Pasul 4 - Compară-te doar cu tine însuți. Măsoară progresul raportat la punctul de pornire și la cât de mult ai trăit în valorile tale.


Gânduri de final

Comparația este un joc pe care nu îl poți câștiga. Nu contează cât de bogat, slab, realizat, deștept, faimos, de succes sau fabulos ești, întotdeauna va exista cineva care este mai bun la ceva decât tine.

Comparația este jocul egoului. Problema cu ego-ul este că nu este niciodată mulțumit. E ca un morcov pe vârful nasului după care tot alergi dar nu îl prinzi niciodată, pentru că se mișcă în același ritm cu tine.

Așa cum spuneam mai sus, este în natura umană să ne comparăm cu ceilalți, așadar de ce să nu o folosești în avantajul tău? Urmează pașii de mai sus și transformă comparația în superputerea ta.

Dacă vrei să lucrezi în profunzime cu tiparele de procrastinare hai în grupul de Facebook - Creștere Exponențială cu Legile Universale, unde voi aborda săptămânal câte un tipar în cadrul seminariilor live din seria Retrain Your Brain.

Back to Blog