The Hive Mind Newsletter

Doza ta săptămânală de strategii și idei pentru creștere exponențială

Ioana Mircea

#29 - 🥵 Burnout-ul NU este un semn al succesului

August 14, 20245 min read

Hello 🐝 ,

În ediția de azi a newsletter-ului The Hive Mind te ajut să îți optimizezi energia personală ca să eviți un burnout, mai ales dacă ai o gândire de tipul working-hard și te regăsești în tiparul hiperactivului.

Am identificat 4 tipuri de energie (fizică, mentală, emoțională și spirituală) cărora să le dai atenția ta și îți propun o tehnică rapidă pe care să o aplici pentru îmbunătățirea fiecărui tip de energie.


Context

Ca o persoană care vrea să fie cât mai eficientă în toate ariile vieții (mai ales când ești Manifestor-Generator în Human Design) recunosc cu ușurință tiparul de hiperactiv în activitatea mea profesională și cam în toate acțiunile mele.

Scriu un email în timp ce răspund la comentariile cursaților din grupul de Whatsapp, particip la un webinar în timp ce termin raportarea pe un proiect, ascult un podcast în timp ce gătesc, vorbesc la telefon în timp ce scrollez ca sa văd ce e nou în bula mea de Facebook, ud o floare în timp ce dau cu aspiratorul și lista ar putea continua.

În afacerea mea se manifestă prin presiunea de a face totul singură, de a purta mai multe pălării, uneori în același timp. Pe lângă expertiza mea de coach și trainer, să știu și copywriting, și marketing, și vânzări, și customer-care, și strategie, să folosesc platforme și soft-uri, și câte și mai câte. Și devine obositor și singuratic.

Îmi place tiparul meu și mi-a adus nenumărate beneficii de-a lungul timpului, dar m-a și împins în pragul unui burnout, pe care l-am evitat la mustață, și vine la pachet și cu dezavantaje.

Am mers la cauza cauzelor și am descoperit 2 moduri în care s-a format acest tipar. În primul rând, indirect, am văzut la mama mea că a muncit din greu și s-a sacrificat pe sine pentru familie și, în al doilea rând, din experiență directă, pentru că am învățat că primesc laude și apreciere atunci când muncesc din greu și că așa pot obține rezultate.

Gândire de tipul working-hard ➡️ Tipar hiperactiv ➡️ Frica de eșec


Framework

Pentru foarte mult timp m-am concentrat pe eficientizarea timpului meu, pe tehnici de productivitate și sisteme pe care să le aplic ca să obțin rezultate. Dar când am ajuns atât de aproape de burnout am realizat că pe lângă managementul timpului am nevoie să fac și managementul energiei personale.

Energia este noua monedă de schimb pentru că ai nevoie de energie ca să faci orice. Problema cu energia este că îți lipsește doar atunci când n-o ai. Am analizat profund domeniul energiei personale, prin cărți, studii și articole științifice. Dar cel mai important, lucrez ca trainer și coach, din 2016, respectiv 2021, și am învățat peste 4000 de oameni cum să devină mai productivi, să depășească emoțiile de frică, vină și rușine și să-și transforme tiparele de amânare.

Și am descoperit că nivelul de energie este volatil și oscilează mult în funcție de factori interni și externi. Și cel mai adesea nici măcar nu ești conștient de cât de important este nivelul tău energetic.

Este dificil să măsori nivelul personal de energie, pentru că sistemul de măsură este subiectiv. Dar dacă vrei să îmbunătățești orice pe lumea asta e nevoie să știi de unde pornești. Nivelurile de energie pe care le ai pe cele 4 direcții - fizic, mental, emoțional și spiritual - nu sunt legate de vârstă, ci de starea ta de spirit, de atitudinea și pofta ta de viață.

Ierarhia valorilor personale este cea care are cel mai mare impact asupra nivelurilor tale de energie. Atunci când trăiești aliniat cu valorile tale cele mai înalte ai inspirație de acțiune și nivelul tău de energie crește. Atunci când acționezi în valorile tale joase ai nevoie de motivație din exterior, eziți, amâni și nivelul tău de energie scade.

Poți să iei pulsul energiei tale adresând întrebarea: pe o scară de la unu la zece, cât de mult am trăit astăzi în valorile mele înalte?


Am identificat 4 tipuri de energie cărora să le acorzi atenție în cadrul sistemului tău. Și îți împărtășesc câte o tehnică rapidă, pe care și eu o aplic, pentru îmbunătățirea fiecărui tip de energie.

  1. Energia fizică - Capacitatea ta de a îndeplini sarcini fizice, de a te hrăni sănătos și de a te odihni. Ce poți face? Sport. Barre este mișcarea fizică pe care o pot face de acasă și care este aur pentru tonifierea mușchilor.

  2. Energia mentală - Capacitatea ta de a procesa gândurile și de a echilibra percepțiile polarizate ale minții tale, de a te concentra și de a munci. Ce poți face? Meditează. Yoga Nidra este soluția la care apelez cand apare oboseala decizională și pare că nu mai am spațiu mental pentru nimic.

  3. Energia emoțională - Capacitatea ta de a procesa emoțiile polarizate și de a avea relații semnificative cu ceilalți. Ce poți face? Echilibrează. Identifică emoțiile polarizate de frică, vină și rușine și echilibrează-le prin întrebările: Ce beneficii am că simt emoția asta? Ce dezavantaje aș avea dacă nu aș simți?

  4. Energia spirituală - Capacitatea ta de a fi recunoscător, de a practica recunoștința și de a trăi în valorile personale. Ce poți face? Reflectează. În fiecare seară înainte de a adormi gândește-te la 3-5 lucruri pentru care ești recunoscător.


Gânduri de final

Atunci când percepi că nivelul tău de energie este scăzut s-ar putea să fie doar un feedback valoros din partea corpului tău pentru a te ghida către o viață mai aliniată cu sinele tău autentic, în care ești inspirat, vitalizat și plin de energie pentru că acționezi în valorile tale.

Cel mai important lucru de reținut este că gestionarea energiei personale este un proces complex și că este nevoie să nu neglijezi niciun tip de energie dacă vrei să realizezi ceea ce ȘTII că ești capabil să faci.

Dacă vrei să lucrezi în profunzime cu tiparele de procrastinare hai în grupul de Facebook - Creștere Exponențială cu Legile Universale, unde voi aborda săptămânal câte un tipar în cadrul seminariilor live din seria Retrain Your Brain.

Back to Blog