The Hive Mind Newsletter

Doza ta săptămânală de strategii și idei pentru creștere exponențială

Ioana Mircea

#28 - 🪤 Mentalitatea totul sau nimic și de ce nu funcționează

August 07, 20245 min read

Hello 🐝 ,

În ediția de azi a newsletter-ului The Hive Mind te susțin să transformi mindset-ul de tipul totul sau nimic, caracteristic tiparului de perfecționist, să gestionezi frica de a fi criticat și îți propun 3 pași prin care poți să lucrezi cu mintea ta ca să faci tranziția către un mindset de creștere.


Context

Ca o perfecționistă în recuperare am avut deseori gândirea de tipul totul sau nimic în urmărirea obiectivelor mele. Și în ultima vreme am lucrat cu oameni care aveau și ei mentalitatea aceasta și era destul de evident că nu funcționa pentru ei și vreau să îți împărtășesc de ce, în cazul în care și tu ai tendința să vezi lucrurile în alb-negru.

Ce înseamnă să ai mentalitatea totul sau nimic? Atunci când vrei să fie îndeplinite condițiile perfecte ca să acționezi, când vrei să livrezi rezultate perfecte, începi lucruri dar nu le termini, și când vrei să eviți să primești critică și feedback negativ.

Ai tendința să mergi în extreme, să acționezi masiv sau deloc, să faci sport în fiecare zi și dacă ai ratat o zi te oprești complet, să nu mănânci deloc zahar și apoi să mânânci un borcan întreg de Nutella. Practic să depui mult efort, fără rezultate.

Modul acesta de a gândi se reflectă și în alte arii ale vieții, atunci când crezi că e nevoie să alegi între viața personală și carieră, între familie și bani, între muncă și sănătate, între bogăție și spiritualitate, etc.

Din experiența mea mentalitatea aceasta caracterizează tiparul de perfecționist și este mai ales o haină elegantă pentru frica de a fi criticat.

Gândire totul sau nimic ➡️ Tipar perfecționist ➡️ Frica de a fi criticat


Framework

Problema cu tipul acesta de gândire este că nu respectă Legea Dualității și a Polarității și te face să vezi doar beneficiile atunci când percepi că faci totul perfect și doar dezavantajele atunci cand nu acționezi deloc.

Iar asta înseamnă să ai o percepție polarizată, în care vezi lucrurile în alb și negru. Nivelul și intensitatea polarizării se poate observa din cuvintele pe care le folosești. Dacă ceva îți place, vei folosi adjective și adverbe care să arate încântarea și infatuarea, dacă din contră îți displace, vei folosi adjective si adverbe care să arate disprețul și dezgustul.

Tiparele de exprimare se referă la modul în care folosești grade de comparație și superlative absolute, cuvinte care exagerează percepția și o duc în polarizare. Acest mod de gândire duce la erori cognitive (confirmation bias) și la tendința de a cauta și a interpreta informațiile într-un mod care să confirme gândurile și percepțiile proprii.

Și drept consecință obții niste comportamente, care dacă au fost repetate suficient de des se transforma în mecanisme de protecție, care îți limitează creșterea și te forțează să râmâi într-un mindset fix.

Dar ce ai zice dacă ți-aș spune că există și alte culori între alb și negru? Că între extremele de totul sau nimic există o multitudine de variante intermediare, care abia așteaptă să fie luate în considerare?

Tot ce ai de făcut este să îți provoci mintea să vadă culorile și variantele intermediare.

Concret îți propun 3 pași pe care să îi urmezi ca să transformi mentalitatea de tipul totul sau nimic și implicit tiparul de prefecționist:

  1. Observă cuvintele pe care le folosești și modul în care alegi să vorbești despre sarcinile pe care le ai de făcut, despre ce alegi să faci și despre ceea ce alegi să amâni. Fă o listă cu acțiunile / inacțiunile pe care le minimizezi folosind cuvântul NICIODATĂ și o listă cu cele pe care le exagerezi folosind cuvântul ÎNTOTDEAUNA. Provoacă mintea să iasă din tiparele de gândire adresând întrebarea chiar….? Chiar niciodată? Chiar întodeauna? Și găsește momentele care contestă generalizarea asta pe care mintea ta are tendința de a o face

  2. Dizolvă frica de a fi criticat care stă la baza tiparului de perfecționist și a gândirii de tipul totul sau nimic.

    Accesează cursul De la antreprenor acaparat de business la Lider Inspirat, bazat pe metodologia Legilor Universale. Într-un proces ghidat vei putea să procesezi momentele de vină și rușine din trecut în care ai fost criticat și să echilibrezi fantezia de a primi exclusiv apreciere și laude din viitor.

  3. Echilibrează percepțiile ca să reduci distanța dintre tine și ceea ce judeci prin adresarea întrebărilor potrivite.

    Atunci când vezi simultan ambele părți ale unei situații îți antrenezi creierul să aibă o viziune obiectivă iar tu vei fi centrat, echilibrat și capabil să prioritizezi eficient în funcție de valorile personale.


Gânduri de final

Ori de câte ori ești polarizat te minimizezi (prin emoții de frică, vină sau rușine) sau te exagerezi (prin fantezie, iluzii și mândrie). Capacitatea de a vedea ambele fețe ale monedei, de a vedea și plusurile și minusurile din orice situație, te susține să facem un salt de evoluție la nivelul următor.

Totul sau nimic este o abordare nerealistă pentru majoritatea lucrurilor și o rețetă pentru inacțiune, stres și stagnare financiară. Nimic în viață nu este alb sau negru, inclusiv călătoria către realizarea obiectivelor tale. Cu cât accepți mai repede acest lucru, cu atât mai repede vei începe să acționezi, îți vei asuma riscuri și nu vei mai spune da la orice, făcând astfel tranziția la o mentalitate de creștere.

Dacă vrei să lucrezi în profunzime cu tiparele de procrastinare hai în grupul de Facebook - Creștere Exponențială cu Legile Universale, unde voi aborda săptămânal câte un tipar în cadrul seminariilor live din seria Retrain Your Brain.

Back to Blog