The Hive Mind Newsletter

Doza ta săptămânală de strategii și idei pentru creștere exponențială

Ioana Mircea

#27 - 🎭 3 pași prin care să depășești frica de opțiuni mai bune (FOBO)

July 31, 20245 min read

Hello 🐝 ,

În ediția de azi a newsletter-ului The Hive Mind te ajut să înțelegi ce este frica de opțiuni mai bune (FOBO), de ce oamenii se confruntă cu frica aceasta și care sunt consecințele, și îți propun 3 pași prin care poți să gestionezi frica și să fii mulțumit de deciziile tale.

Dacă m-ai fi întrebat acum 10 ani unde o să fiu astăzi și dacă știam că asta este calea pe care vreau să o urmez, cel mai probabil aș fi spus nu. Am avut porția mea de indecizii și alegeri amânate până în ultimul moment. Dar sunt astăzi aici pentru că mi-am asumat toate alegerile pe care le-am făcut și am acționat în direcția lor.

Și ‘înțelepciunea cea de pe urmă’ nu mai are sens, deoarece am încredere în capacitatea mea de a lua cele mai potrivite decizii, cu informațiile pe care le am în acel moment.

În afacerea mea am învățat lecția asta the hard way. Am stat blocată în overthinking luni întregi, încercând să găsesc tema perfectă pentru primul meu ebook. Un an mai târziu, de la lansare, ebook-ul a fost accesat de peste 4000 de persoane și rezultatele lor sunt spectaculoase. Dacă vrei și tu rezultate similare descarcă ebook-ul.


Context

AFrica de o opțiune mai bună sau Fear of Better Options (FOBO) este un fenomen psihologic în care eviți să iei o decizie de teama că ar putea exista o opțiune mai bună.

FOBO este sentimentul sâcâitor că ar putea exista o alegere mai bună, ceea ce duce la overthinking și la paralizia analizei. Și astfel procesul decizional devine stresant nu doar pentru tine, ci și pentru persoanele din jurul tău.

Atunci când înțelegi cauzele profunde ale FOBO și îți dezvolți o strategie eficientă, practic recâștigi controlul deciziilor tale și poți avea o viață mai productivă și mai lipsită de stres.

Pentru a alege ceva e nevoie să renunți la alte opțiuni. Atunci când gândești excesiv și analizezi scenariile posibile, devine mai ușor să jelești ‘ce ar fi putut să fie….’ și devine mai greu să te decizi. Ce anume cauzează acea ezitare în momentul deciziei? Ai ghicit. Este frica de opțiuni mai bune.

FOBO este o afecțiune a prosperității, fie ca vorbim de prosperitate financiară, vocațională, mentală, socială sau emoțională. Pentru a te confrunta cu frica de opțiuni mai bune… trebuie să ai opțiuni. Deci, cu cât ești mai bogat cu atât ai mai multe opțiuni. Atunci începi să simți frica.

Patrick McGinnins, cel care a inventat termenii de FOBO și de FOMO (Fear of Missing Out), sugerează că acestea nu sunt comportamente umane noi. Adoptarea pe scară largă a tehnologiei și accesul la internet le-a accelerat. Acum te poți compara cu ușurință cu alți oameni (ceea ce scoate la iveală frica de a pierde ceva important) și ai o multitudine de opțiuni (ceea ce duce la frica de (a rata) o opțiune mai bună).

Când combini FOBO cu FOMO, îți poate fi frică să faci orice, rămâi blocat în overthinking și rulezi scenariile posibile, având falsa impresie de progres. Citește mai jos ce poți face ca să ieși din acest ciclul negativ, să începi să iei decizii cu ușurință și să acționezi strategic în direcția lor.


Framework

Dacă și tu te frămânți cu luarea deciziilor cu privire la opțiuni care sunt similare, petreci mult timp ruminând aceste alegeri potențiale și rămâi paralizat în inacțiune și în tipare de procrastinare, atunci cel mai probabil suferi de FOBO.

Unii psihologi au găsit o bază pentru frica de opțiuni mai bune. Când vine vorba de luarea deciziilor, oamenii pot fi împărțiți în două grupuri: ‘Maximizatori’ sau ‘Mulțumitori’.

Maximizatorii sunt persoane care fac alegeri pe baza beneficiului maxim pe termen lung, în timp ce mulțumitorii aleg în funcție de ceea ce le aduce beneficii acum.

Maximizatorii, de exemplu, pot plăti mai mult pentru o mașină mai mare decât au nevoie de fapt, în cazul în care vor dori una mai mare în viitor, în timp ce un mulțumitor va alege probabil mașina care este bună pentru prezent. Maximizatorii își stabilesc standarde înalte și sunt dezamăgiți atunci când nu reușesc să le atingă, uitându-se mai degrabă la ceea ce au pierdut decât la ceea ce au deja.

Lipsa de mulțumire a unui maximizator creează mult stres, astfel încât trăsătura ar putea avea un efect potențial enorm asupra sănătății, spun studiile. Nu doar achizițiile simple sunt stresante, precum alegerea unei cafetiere, ci și marile decizii de viață, cum ar fi alegerea unui partener, cumpărarea unei case sau schimbarea locului de muncă.

Care sunt consecințele FOBO în viața ta:

  • Îți pierzi timpul supranalizând toate opțiunile, făcând cercetări sau doar imaginându-ți scenariile posibile pentru fiecare opțiune, în încercarea de a identifica opțiunea perfectă.

  • Nu ești fericit. Poți face toate cercetările și comparațiile, dar chiar și după ce ai ales cea mai bună opțiune, frica de opțiuni mai bune o să te lase cu indoieli dacă totuși nu ai luat decizia greșită.

  • Ești polarizat pe negativ. FOBO înseamnă de multe ori evitarea aspectelor negative, a erorilor și a unui potențial eșec, mai degrabă decât obținerea rezultatelor pozitive și a succesului. Ai tendința să te concentrezi pe aspectele negative ale opțiunilor și asta îți poate distorsiona întreaga percepție.

Iată cei 3 pași pe care îi poți urma începând chiar de azi ca să gestionezi frica de opțiuni mai bune:

  1. Vindecarea trecutului - echilibrează momentele de vină și rușine din trecut, când ai luat decizii care s-au dovedit ulterior a nu fi cele mai bune.

  2. Echilibrarea prezentului - identifică valorile personale și echilibrează opțiunile, vezi și plusuri și minusuri pentru amândouă, raportat la obiectivul tău pe termen lung.

  3. Crearea viitorului - recadrează mental frica de a lua decizia greșită și echilibrează-o prin definirea celui mai negru scenariu și a variantei ideale.


Gânduri de final

Cea mai potrivită cale de a depăși frica de opțiuni mai bune este cunoașterea de sine și capacitatea de auto-guvernarea. Observă când ești în overthinking, paralysis-analysis, când ai prea multe opțiuni și te blochezi în luarea deciziilor.

Urmează pașii de mai sus și odată decizia luată, acordă atenție modului în care ți-o asumi, cum acționezi în direcția ei și cum te bucuri de experiență.

O alegere este mai bună decât nicio alegere. Poți oricând să revii asupra ei. Nu uita: nimic nu este sculptat în piatră.

Dacă și tu te confrunți cu FOBO și vrei să lucrezi cu mine în privat ca să te susțin în procesul de luare a deciziilor, click aici.

Back to Blog