The Hive Mind Newsletter

Doza ta săptămânală de strategii și idei pentru creștere exponențială

Ioana Mircea

#26 - Un tipar pe care l-am observat la toți oamenii care procrastinează: Gândesc prea mult și acționează prea puțin

July 24, 20245 min read

Hello 🐝 ,

În ediția de azi a newsletter-ului The Hive Mind îți împărtășesc tiparul pe care l-am observat la toți oamenii care procrastinează și anume faptul că gândesc prea mult și acționează prea puțin.

Și îți prezint 5 metode testate (câte una pentru fiecare tipar de procrastinare) pentru a ieși din paralizia analizei și de a reduce gândirea excesivă:

#1 Dacă ești în tiparul Perfecționist - implementează sistemul 70-20-10.

#2 Dacă ești în tiparul Hiperactiv - aplică principiul lui Paretto.

#3 Dacă ești în tiparul Evitant - include în rutina ta zilnică scrisul în jurnal.

#4 Dacă ești în tiparul Optimist - depășește prejudecata cognitivă.

#5 Dacă ești în tiparul Îngrijorat - aplică regula celor 5 secunde.

Dacă nu știi în ce tipar de procrastinare te încadrezi răspunde la întrebările din The Procrastination Quiz ca să afli instant care e tiparul tău predominant.


Context

Acum ceva timp am citit o fabulă care-i are ca protagoniști pe un miriapod și un iepure.

Se spune că un miriapod se târăște pe un copac când apare un iepure lângă el și îl întreabă: 'Care dintre picioarele tale este cel mai rapid?'

Miriapodul începe să se gândească la întrebare, încercând să răspundă și rămâne imediat imobilizat. Acțiunea inconștientă de a merge devine un gând conștient, lăsându-l pe miriapod blocat, incapabil să se miște.

Mulți dintre noi suntem precum miriapodul din această poveste: gândirea excesivă ne împiedică să ne mișcăm și să construim viața și afacerea pe care ni le dorim. Când crezi că fiecare decizie trebuie să fie perfectă, previzibilă sau confortabilă, îți este frică să acționezi.

Și e nevoie să conștientizezi că deciziile sunt în general reversibile, dar inacțiunea nu este.

Tocmai de aceea în munca cu clienții mei lucrăm pe transformarea tiparelor de procrastinare și acțiune susținută către progres. Îți las mai jos 5 metode testate pe care le poți aplica imediat ca să ieși din tiparul tău de amânare.


Framework

Pentru perioade lungi de timp m-am luptat cu gândirea excesivă, cu derularea scenariilor de tipul ce-o să fie dacă…? Era descurajator deoarece majoritatea scenariilor mergeau în proiecții negative, ceea ce îmi amplifica fricile și stresul și îmi scădea productivitatea și eficiența.

De-a lungul timpului am testat multiple strategii și am aplicat diverse sisteme, și astăzi împărtășesc cu tine 5 metode care i-au ajutat pe cursanții mei să iasă din overthinking și din tiparele de procrastinare:

#1 Dacă ești în tiparul Perfecționist - implementează sistemul 70-20-10.

Perfecționismul este mai mult un blestem și mai puțin o binecuvântare. Factorul numărul unu care influențează succesul creativ este volumul de muncă produs. Îți propun să-ți schimbi mentalitatea de perfecționist cu regula 70-20-10 a lui Jonathan Mann.

Regula spune că 70% din munca ta va fi ok, 20% va fi nașpa, iar 10% va fi foarte bună. Nu este vorba de cantitate sau calitate. Este vorba despre cantitatea care generează calitate. Dacă eviți eșecul, în egală măsură eviți și succesul.

#2 Dacă ești în tiparul Hiperactiv - aplică principiul lui Paretto.

Cea mai mare risipă de timp este să lucrezi din greu la ceva care nu contează cu adevărat, care nu are impact major pe termen lung și nu este în valorile tale. Reține că raportul dintre efortul depus și rezultatele obținute nu este echilibrat.

Pune atenția pe 20% din acțiunile care îți aduc 80% din rezultate. Prioritizează strategic în funcție de valori, importanță, urgență, complexitate, venituri, nevoi etc. ca să eficientizezi investiția de resurse (timp, bani, atenție și energie).

#3 Dacă ești în tiparul Evitant - include în rutina ta zilnică scrisul în jurnal.

Morning Pages, metoda propusă de Julia Cameron, presupune să-ți începi rutina de dimineața cu scrisul în jurnal. Practic îți golești mintea și faci spațiu mental atunci când îți așterni gândurile pe hârtie.

Ce ai de făcut este să îți setezi o unitate de măsură, fie un număr de pagini, fie un interval de timp, în care dai voie fluxului conștiinței să curgă și notezi gândurile aleatorii care îți vin, fără punctuație, fără stres pentru greșeli sau scris frumos.

#4 Dacă ești în tiparul Optimist - depășește prejudecata cognitivă.

Spotlight Effect este o prejudecată cognitivă care te face să crezi că oamenii îți acordă mult mai multă atenție decât o fac de fapt. Ai impresia că greșelile tale și ceea ce faci este pus sub lupă și analizat prin cele mai drastice filtre.

Adevărul crud este că nimeni nu se gândește la tine, fiecare om este preocupat să-ți trăiască propria viața. Libertatea ta începe în ziua în care îți dai seama de acest lucru.

#5 Dacă ești în tiparul Îngrijorat - aplică regula celor 5 secunde.

Regula celor 5 secunde este o metodă dezvoltată de Mel Robbins care spune că în momentul în care ai impulsul de a acționa în direcția unui obiectiv, e nevoie să numeri invers de la 5-4-3-2-1 și să acționezi, altfel creierul tău te va opri.

Regula îți îmbunătățește centrul decizional și te ajută să treci de la frică la entuziasm. Conform cercetătorilor 95% din deciziile noastre se bazează pe emoții. Problema este că trebuie mai întâi să îți schimbi comportamentul pentru a schimba ceea ce simți. Atunci când aplici regula îți înfrunți fricile, îți crește încrederea în tine și capacitatea de autoguvernare.


Gânduri de final

Momentul potrivit pentru a începe a fost ieri. Al doilea cel mai bun moment este acum. Așa că ieși din paralizia analizei și gândirea excesivă. Nu mai aștepta ‘momentul perfect’. Doar începe.

Care-i alternativa? Să rămâi blocat unde ești pentru că ți-e prea frică de eșec, să fii criticat, respins sau insuficient. Ăsta e un fel special de iad pe care nu l-aș dori nimănui. Așadar, ai de gând să continui să găsești scuze? Sau ești gata să te pui în mișcare?

Alegerea este a ta.

Dar nu uita: fiecare zi în care nu acționezi este o altă zi în care alegi să rămâi blocat.

Back to Blog