The Hive Mind Newsletter

Doza ta săptămânală de strategii și idei pentru creștere exponențială

Ioana Mircea

#23 - 5 moduri subtile în care ‘gura lumii’ te ține blocat în procrastinare

July 02, 20245 min read

Hello 🐝 ,

În ediția de azi a newsletter-ului The Hive Mind explorez 5 moduri subtile în care ‘gura lumii’ te ține blocat în procrastinare:

  • #1 Vrei să faci lucrurile perfect.

  • #2 Supraestimezi cât de calificat trebuie să fii ca să-ți împărtășești ideile.

  • #3 Ceri mai puțin decât crezi că meriți și accepți clienți cu care nu rezonezi.

  • #4 Faci lucrurile într-un anumit mod, pentru că așa se face în industrie.

  • #5 Nu îți iei timp liber, de odihnă curată, fără vinovăție.


Context

‘Gura lumii’ este o temă recurentă în peisajul autohton și poate fi și o moștenire istorică din perioada comunistă în care puteai fi anchetat și închis dacă cineva te turna. Iată că sunt aproape 35 de ani de la căderea comunismului și frica de a fi judecat și respins încă dăinuie. Aceste frici stau la baza tiparelor de amânare și se pot manifesta în diferite moduri în activitatea și în afacerea ta.

Tocmai de aceea, astăzi, vreau să îți vorbesc despre despre 5 moduri subtile în care teama de ‘ce-o să zică lumea…’ apar la mine și în munca cu clienții mei, astfel încât să fii mai conștient de ea și de efectele pe care le are în business-ul tău.

Procrastinarea este o formă de a evita rușinea. Și ceea ce vrei să eviți nu este judecata în sine, nu sunt cei care poate te urăsc, sau eșecul sau succesul.

Este vorba de fapt despre evitarea rușinii, acel sentiment dureros de rușine pe care presupui că îl vei genera în tine însuți, dacă ești judecat și respins de cineva.

Și mai mult decât atât, semnificația pe care o dai unei presupuse respingeri, care se duce profund în rana de abandon, când simți că nu aparții sistemului, te simți deconectat, ca și când ceva ar fi în neregulă cu tine. Așadar, dacă te confrunți cu teama de a fi judecat în afacerea ta, să știi că nu e nimic în neregulă cu tine.


Framework

Cel mai enervat e că noi știm la nivel rațional că nu contează ceea ce cred alții despre noi. Și totuși și în mintea noastră există această frică de judecată.

În cazul meu a venit la pachet și cu convingerea că dacă rămâi mic ești în siguranță, iar în ceea ce privește afacerea s-a tradus în pași lenți de creștere. Să cresc, dar nu prea mult, astfel voi fi la adăpost de judecată, de cei care nu sunt de acord, de cei care nu mă agrează, de cei care pun la îndoială ceea ce predau, de toate aceste lucruri.

Dacă reușesc să păstrez lucrurile la scară mică, voi reuși să evit asta. A trebuit să mă confrunt cu acest lucru, să lucrez la el și să depășesc acest set de convingeri, astfel încât să-mi pot crea siguranța emoțională de a avea o afacere mai mare, de a fi mai vizibilă, de a-mi exprima ideile și de a fi confortabilă cu faptul că nu sunt pe gustul oricui, ceea ce este în regulă.

Ideea este că e normal să te temi de judecată, dar remediul nu este să nu-ți mai pese de ceea cred ceilalți, ci să îți pese mai mult de ceea ce crezi tu, să pui mai mult accent pe dezvoltarea încrederii în sine, pe modul în care îți organizezi muncă și ieși din tiparele de amânare, să te focusezi pe obiectivele tale de creștere și să ai grijă să te odihnești fără să te simți vinovat.

Iată cele 5 moduri subtile în care ‘gura lumii’ te ține blocat în procrastinare:

#1. Vrei să faci lucrurile perfect. Practic petreci mai mult timp decât este necesar pe o sarcină, consumi multă energie în detalii și dai drumul cu greutate proiectelor tale. Ratezi oportunități pentru că timpul de la idee la acțiune este lung.

#2. Supraestimezi cât de calificat trebuie să fii ca să-ți împărtășești ideile. Astfel că ai rețineri, ai tendința de a dilua ideile și apare convingerea că ‘nu știu suficient’ și că e nevoie să mai citești o carte, să mai asculți un podcast înainte să lansezi un produs sau serviciu.

#3. Ceri mai puțin decât crezi că meriți și accepți clienți cu care nu rezonezi. Ai tendința să-ți oferi serviciile la preț redus, te subevaluezi și te subapreciezi în ceea ce privește valoarea pe care o oferi celor cu care interacționezi. Ți-e teamă să nu pierzi relația sau să nu câștigi disprețul celorlalți.

#4. Faci lucrurile într-un anumit mod, pentru că așa se face în industrie. Finalizezi sarcini sau proiecte care nu te inspiră, pentru că ai văzut că funcționează la alții. Ți-e teamă să-ți asumi riscuri și să gestionezi disconfortul de a fi diferit și ai percepția că există o singură rețetă de succes pentru modelul tău de business.

#5. Nu îți iei timp liber, de odihnă curată, fără vinovăție. Ți-e teamă că ceilalți te vor judeca pentru faptul că nu muncești suficient de mult în afacerea ta și atunci intri în tiparul de working-hard, vrei să le faci pe toate în afacerea ta și te focusezi mai mult pe CUM să faci lucrurile, și nu către CINE le-ai putea delega.


Gânduri de final

Recunoști vreunul dintre aceste moduri în care ‘gura lumii’ te ține blocat în inacțiune, amânare și stagnare financiară? Nu mai lăsa frica de judecată să-ți saboteze succesul.

Răspunde la acest email și spune-mi care dintre cele 5 moduri de mai sus te afectează cel mai mult. Împreună, putem construi un plan personalizat pentru a-ți dezvolta încrederea în tine, pentru a-ți organiza mai bine munca și pentru a ieși din tiparele de amânare. Aștept cu nerăbdare răspunsul tău!

Back to Blog