The Hive Mind Newsletter

Doza ta săptămânală de strategii și idei pentru creștere exponențială

blog image

#19 -  Problema cu setarea obiectivelor (despre care nimeni nu vorbește...)

January 23, 20245 min read

hive mind

Hello 🐝 ,

Sunt Ioana Mircea - Mentorul tău în creștere exponențială. Te susțin să elimini blocajele care te împiedică să realizezi ceea ce ȘTII că ești capabil să faci.

Cu bucurie trimit newsletter-ul The Hive Mind ca tu să primești resurse utile pentru creștere exponențială.

Intenția mea este ca în fiecare ediție a acestui Newsletter să îți ofer un framework pe care îl poți aplica astfel încât să te apropii de atingerea obiectivelor setate și să îți construiești identitatea necesară viziunii tale


Context

Aproximativ 80% dintre oameni renunță la rezoluțiile de Anul Nou până în februarie. Apoi, încă 17% renunță până în martie.

Vreți să știi de ce? Ei eșuează pentru că rezoluțiile sunt firave, neclare și greu de măsurat pentru că nu au specificitate. Nu țin cont de ecosistemul în care sunt deja și ce eforturi presupun rezoluțiile noi.

Cei mai mulți oameni spun doar "Vreau să câștig 5000 de euro pe lună", dar cumpără un curs sau desfășoară activități fără niciun fel de plan sau sistem de urmărire. Sunt multe așteptări și puțină acțiune.

Poate și tu ești un high performer, muncești mult, îți petreci timpul cu familia, concentrându-te în același timp pe prioritățile din cariera sau afacerea ta. Ai obiceiul de a-ți seta obiective și ai observat în anii trecuți că ți-a fost greu să le atingi.

Astăzi vreau să îți spun că există o cale mai potrivită spre succesul pe care ți-l dorești decât obiectivele și anume să ai sisteme bune și să acționezi strategic.

Obiectivele sunt pentru învinși, sistemele sunt pentru învingători. (Scott Adams)

Oamenii care se concentrează pe atingerea obiectivelor trăiesc într-o stare constantă de neîmplinire sau așteptare a atingerii acelui obiectiv.

În schimb, cei orientați spre sisteme câștigă în fiecare zi prin simplul fapt că rămân consecvenți cu sistemele lor. Succesul lor nu este măsurat doar prin atingerea unui obiectiv unic, ci prin progresul constant și sustenabil generat de sistemele pe care le-au implementat în mod regulat.


Framework

Oamenii inteligenți sunt atrași în mod natural de răspunsuri și soluții sofisticate și complexe. De ce? Te fac să pari interesant.

Dar atracția spre complexitate este o capcană. Te poate duce la o mulțime de decizii proaste. Gândește-te la asta: Când a fost ultima dată când ai ales soluția simplă și ai ajuns să regreți acea direcție? În relații, afaceri, investiții, sănătate, și în viață, simplu este, la propriu, frumos.

Dacă te simți atras de o idee fantezistă și complexă, întrebă-te dacă ești atras de ea din cauza complexității sale sau din cauza beneficiilor pe care le aduce.

Văd acest lucru în fiecare zi cu clienții mei de coaching. Ei vin pentru că nu-și ating obiectivele din afacere, deși investesc multe ore în muncă, neglijând sau sacrificând celelalte arii ale vieții. Dar 90% dintre aceste probleme se datorează faptului că au doar obiective care NU sunt susținute de un sistem și de acțiuni strategice.

Sistemul care îmi aduce rezultate atât în afacere cât și în celelalte arii ale vieții este planificarea. Referitor la afacerea mea am observat că există o corelație directă între stabilirea unei viziuni clare cu obiective specifice și un plan de acțiuni strategice pe care să-l urmez.

Astfel te invit să parcurgi următorii pași și să ai la îndemână o agendă în care să notezi ideile. 

  1. Descrie starea actuala a afacerii tale / carierei / vieții tale;

  2. Creeză viziunea pe care vrei să o atingi peste 12 luni;

  3. Plănuiește și prioritizează acțiunile specifice ca să acoperi distanța dintre locul în care ești acum și locul în care vrei ajungi peste 12 luni;

  4. Dezvoltă obiceiuri sustenabile care să-ți crească reziliența.

  5. Crează un plan și organizează acțiunile în calendar.

Ai grijă să nu cazi în capcana complexității și evită paradoxul inteligenței: Inteligența poate duce la prostie. Oamenii foarte inteligenți sunt mai predispuși să cadă victime ale prostiei prin faptul că se conving că sunt mai deștepți decât sistemul. Ei creează complexitate în loc să facă lucrul plictisitor și ușor care funcționează.


Gânduri de final

Îmi place tare mult perspectiva lui Alex Hormozi care vede antreprenoriatul ca pe un joc. Afacerea ta e un joc pe care tu îl creezi.

La final vreau să-ți spun care sunt motivele mele pentru care îmi planific zilele, lunile și anii astfel încât să câștig jocul antreprenoriatului.

  • Claritate - atunci când nu știu ce am de făcut procrastinez, mă las distrasă cu ușurință, irosesc timpul și apoi mă simt vinovată.

  • Creativitate - găsesc soluții creative la provocările cu care mă confrunt, sunt creativă în structură și nu cu structura.

  • Gândire strategică - atunci când plănuiesc în avans mă gândesc și la ce am de făcut, și cum o să fac dar și laproblemele pot apărea pe parcurs.

Există un avertisment la planificare pe care vreau să îl înlătur înainte de a intra în proces. Poți să-ți planifici viața, afacerea și să ai sisteme pentru a-ți atinge obiectivele, dar nu poți controla rezultatele. De fapt, planificarea nu are nimic de-a face cu controlul - are totul de-a face cu pornirea, cu crearea momentum-ului.

De asemenea evită să-ți creezi planul și apoi să devii atașat de el și să îl urmărești fără să te abați de la el. E indicat să îl reevaluezi și revizuiești periodic. Dacă planul tău nu funcționează, ajustează-l până când funcționează. În cele din urmă, acesta este singurul scop real al creării unui plan. Dacă realizezi tot ceea ce ți-ai propus, este minunat. Dar, chiar dacă nu reușești, îți va fi mai bine decât să te lași pur și simplu dus de val.

Secretul satisfacției și fericirii profesionale de durată este creșterea. Ceea ce nu rește, moare. Alegerea este simplă, dar nu ușoară. Planul tău care este? Lasă-mi un comentariu

blog author image

Ioana Mircea

Back to Blog